O drewnie

Gatunki drewna opałowego

  • Brzoza –doskonała jako drewno opałowe, pali się nawet mokra. Daje ładny, równy płomień, ma wyjątkowo mało substancji smolistych. Odznacza się średnią wartością opałową.
  • Buk – spala się spokojnie i długo. Ma wysoką wartość opałową, daje dużo ciepła. Charakteryzuje się dobrym i dość szybkim przesychaniem. Posiada podobnie do grabu cienką korę. Buk wraz z olchą doskonale sprawdza się w wędzarni.
  • Dąb – pali się powoli i bardzo długo. Ma wysoką wartość opałową, daje dużo ciepła. Minusem dębu jest bardzo długi okres sezonowania by drewno nadawało się do palenia(minimum 2 lata)
  • Grab – jego drewno jest uważane za najlepsze na opał (najwyższa wartość opałowa). Spala się bardzo wolno. Nie tworzy okazałego płomienia, ale daje dużo ciepła. 
  • Jesion – pali się długo i daje dużo ciepła. Jest numerem jeden dla zapominalskich ponieważ zawiera mało wody i dlatego bardzo szybko przesycha
  • Olcha – drewno olchowe  jest natomiast uważane za jedno z najlepszych do wędzenia. Dodaje potrawom aromatu i poprawia ich kolor.
  • Topola – (między innymi biała i osika). Ma bardzo niską wartość opałową i daje mało ciepła. Wilgotna nie płonie wcale, wysuszona – spala się bardzo szybko.
  • Sosna– drewno sosnowe jest opałem dość dobrej jakości, polecanym do stosowania w piecach CO. Ze względu na dużą zawartość żywicy bardzo dymi w pierwszej fazie spalania dlatego nie nadaje się do spalania w kominku.

Tabela kaloryczności

LP  Gatunek drewna       kg/mpu kg/mpu  l/mpu GJ/mpu
w. 25%  d.świeże woda odpar. Wart.Opał.25%w.
1  Grab   570    700     130   10,00
2  Buk   490    750     260     8,61
4  Dąb   475    715     250     8,35
5  Jesion   461    551       90     8,10
6  Brzoza   440    595     155     7,92
7  Olcha   370    585     215     6,35
8  Sosna   353    574     221     6,50
9  Topola   309    525     216     5,30

gdzie:

– mpu to metr przestrzenny drewna ułożonego,
– w.25% to 25% wilgotność drewna,
– d.świeże
to drewno niesezonowane, bezpośrednio po ścięciu,
– wod.odpar.
to ilość wody jaką trzeba odparować z drewna świeżego, do optymalnego  poziomu 25% wilgotności 1 mpu drewna
– War. Opał
to wartość opałowa 1mpu 

Kiedy kupować drewno kominkowe?

Koniec lutego-początek marca to najlepszy czas na zakup drewna kominkowego. Daje to czas na przesuszenie go przed sezonem jesienno-zimowym. Drewno schnie przez wiosnę i lato, a jesienią powinno być już gotowe do palenia. Należy przy tym pamiętać, że dobrze jest mieć zapas z poprzedniego roku. Dzięki temu w pierwszej kolejności spalane jest zawsze drewno z ubiegłorocznego zapasu, powietrzno-suche, o wilgotności w granicach 20-25%, gwarantującej dobre parametry spalania.

Sezonowanie drewna

Czas suszenia drewna zależy od jego gatunku, czasu ścinki i sposobu jego przechowywania. Im większa twardość drewna tym dłuższy jest czas jego sezonowania. Najlepszy okres na ścinkę drewna przypada na miesiące od listopada do marca, ponieważ w tym okresie drewno w naturalny sposób wykazuje mniejszą wilgotność. Dlatego najlepiej kupować drewno ze ścinki zimowej.

Przy układaniu drewna ważne jest pozostawianie wolnych przestrzeni między polanami drewna, dlatego drewna nie wolno układać zbyt ściśle. Bez dostępu powietrza może się zdarzyć, że drewno, nie tylko nie wyschnie, ale zacznie pleśnieć. Jeśli układamy drewno w rzędy należy zostawić między nimi wolną przestrzeń. Stos od góry musi być osłonięty przed opadami, ale drewna nie można okrywać ze wszystkich stron. Pomiędzy zadaszeniem,
a drewnem powinna być również zachowana wolna przestrzeń, dla lepszej cyrkulacji powietrza.

Rozpalanie

Podstawą w rozpaleniu ognia w kominku jest użycie suchego drewna.
Najlepiej zaopatrzyć się w podpałkę do kominka i  suchą rozpałkę (drobniejsze kawałki drewna). Rolę rozpałki znakomicie spełnia również brzoza, której  drewno szybko i intensywnie się rozpala, przygotowując miejsce dla drewna twardego. Kiedy zaczynamy rozpalać warto zostawić przez chwilę otwarty szyber. Dostęp powietrza podsyci płomień. Porządnie rozpalony kominek to podstawa do wrzucenia drewna twardego. Warto pamiętać, że gatunki twarde takie jak  grab, buk, dąb i jesion można wrzucać na noc, jeśli chcemy, żeby temperatura utrzymała się nawet do rana.